HOŞ GELDİN 2020! - Uzm. Klinik Psk. Semih Gelegen

HOŞ GELDİN 2020!


Dünyanın her yerinde yılın son ayının son günlerinde insanlarda yeni yıla girme heyecanı oluşur. 2019 un son günlerini de bu duyguyla geçirdik. İnsanların yeni yıldan beklentilerinin arasında öncelikle sağlık, mutluluk ve başarı gelmektedir. İnsan, hayatı boyunca doğası gereği olumlu ve olumsuz durumlarla karşı karşıya gelmektedir. Maalesef 2020 yılı bizler için zorlu süreçlerle başa çıkmamız gereken bir süreç oldu ve olmaya da devam etmekte.

        Hepimizin bildiği gibi 2020 yılının ilk aylarında; çok sayıda Şehit , Elazığ-Malatya Depremi, Çığ Faciası, Uçak Kazası, Göçmen Krizi ve Covid-19 salgını gibi birçok olumsuzluklarla karşı karşıya kaldık. Bu tarz uzun süreli stresli günlere maruz kalmak psikolojik sağlımızı tehdit etmektedir. Bu süreçte sağlıklı olabilmemiz ve çevremize destek olabilmemiz gerekmektedir.

       Peki bu tarz olumsuz durumlarla karşılaştığımızda (özellikle üst üste) neler yapabiliriz.

      Olumsuz bir durumla karşılaştığımızda mutsuzluğun normal bir duygu olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Hepimizin çevresinde felaket senaryoları yazan,  bizi sürekli üzgün ve mutsuz olmamıza iten insanlar vardır. Öncelikle çevremizde bizi daha fazla strese sokan (felaketleştirme) kişilerle iletişime geçmemeye özen göstermeliyiz. Uzun süreli stres durumlarında psikolojimizi koruyacak en önemli faktör sosyal destektir. Elimizden geldiğince gündem dışı konulara, bizleri mutlu edecek planlara zaman ayırmalıyız. İnsanlar zor durumdayken ben nasıl mutlu olayım gibi düşüncelerin doğru olmadığını özellikle belirtmek isterim. Çünkü psikolojik sağlımızı güçlü tutmak bizim kendimize, çevremize ve ülkemize gösterdiğimiz sorumluklarımızdandır.

      Bir diğer önemli konu ise bilgi kirliğinden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Bilgi kirliliği belirsizliğe, belirsizlikse anksiyeteye (kaygı) neden olur. Bu tarz süreçlerde güvendiğimiz bir iki haber kanalı, web site ya da yazar seçmeli bunlardan bilgi almalıyız. Aksi takdirde kulaktan dolma bilgilerle bizleri daha fazla strese sokan durumlarla karşı karşıya kalırız.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 4

  • Büşranur | 07 Nisan 2020 22:05

    Gelenin gideni aratmadigi 2021 diliyorum :)

  • Celal Erdem | 07 Nisan 2020 21:03

    Tabi daha yolun başındasınız Semih bey. Kendinizi geliştirerek sağlıklı toplum oluşmasına katkıda bulunacağınızdan şüphem yoktur. Sağlık ve başarı dileklerimle.

  • İsmail | 07 Nisan 2020 20:16

    Yazınızı çok beğendim hocam.

  • sudenaz Fırat | 07 Nisan 2020 19:59

    çok güzel bir yazı olmuş. elinize sağlık hocam

YAZARIN SON 5 YAZISI
05Nis

HOŞ GELDİN 2020!