Çiftçi yine mağdur

CHP il Başkanı Enver Kiraz 'Malatya'nın çiftçisi, köylüsü bu yıl yine mağdur. Malatya'yı virüs ile birlikte don, dolu ve AKP'nin politikaları vurmaya devam ediyor.' Dedi.

PAYLAŞ

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler Malatya’da esnaf kadar çiftçi ve köylüyüde olumsuz etkiledi. Alınan tedbirlerle zor durumda kalan çiftçi dolu yağışından da nasibini aldı. Cumhuriyet Halk Partisi Malatya il başkanı Enver Kiraz’da çiftçi ve köylülerinde desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

“Malatya’nın çiftçisi, köylüsü bu yıl yine mağdur. Malatya‘yı virüs ile birlikte don, dolu ve AKP’nin politikaları vurmaya devam ediyor.” Dedi.
Kiraz açıklamalarına şu sözlerle devam etti; “ kayısı üreticisinin her yıl korkulu rüyası olan don, dolu gibi afetler bu yılda Malatya üreticisini derinden etkiledi.

Hekimhan, Kuluncak, Akçadağ ve Doğanşehir ilçeleri başta olmak üzere ilin genelinde don ve dolunun yanı sıra kayısıda görülen manolya hastalığıda çiftçiyi hasat öncesi kara kara düşündürüyor.

Çiftçilerin çoğu ya maddi imkansızlıklar nedeniyle ya da TARSİM’den kaynaklı yaşanan sorunlar nedeniyle tarım sigortalarını yaptıramadı. Sigorta yaptıran çiftçiler ise eksperlerin hatalı veya anlamsız tespitleri ve sistem adı altında birçok yalan dolan nedeniyle hakettiği karşılığı alamıyor.
Oysaki bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ekonomik düzeni altüst etmiş, işsizlik çığ gibi büyüyor ve kayısı üreticisi bu durumda işsiz kalan çocuğunun, yakınının geçimini düşünürken çiftçinin hali daha vahim bir duruma gelmiştir.
Salgında bütün kesimler gibi çiftçinin de yükü fazlasıyla artmıştır.

Uzmanların uyarılarıyla salgın etkisinin uzun bir süre daha devam edeceği görünüyor. Çiftçinin, köylünün sigorta yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın ürünü hasar gören herkesin zararları karşılanmalı, ziraat bankası ve kredi kooperatiflerine olan borçlar faizsiz olarak ertelenmeli hatta bütün çiftçilere hiç değilse bu yıl için alan bazlı rahatlatacak bir destek verilmelidir. Önlemler alınmazsa Malatya çiftçisi ve aileleri zor günlerde açlıkla karşı karşıya kalacaktır.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN